HJEM | KONTAKT OSS | BLOGG | FACEBOOK | TWITTER ENGLISH
 
 
OM NORSK VISEARKIV
HVA ER EI VISE
OM VISER OG SANGER
PUBLIKASJONER
FORSKNING
BALLADER I NORGE
BIBLIOGRAFI
VISEKATALOGEN
ARKIV OG SAMLINGER
NYHETSBREV
LENKER

Ballader i Norge

I 1858 gjorde Sophus Bugge det første forsøket på å gi ut en vitenskapelig utgave av de norske middelalderballadene. Senere har flere tatt opp hansken, men det har endt med spredte bokutgivelser og ikke en samlet balladeutgave.
På Norsk visearkiv har vi i flere år arbeidet for å gjøre balladene tilgjengelige på forskjellige medier


Balladenes melodier

Sommeren 2010 fikk vi innvilget kr. 300.000,- i støtte fra Norsk kulturråd til å gi ut en vitenskapelig utgave med nedtegnelser av norske ballademelodier i bokform. Bokverket Norske middelalderballader - Melodier vil bli utgitt i samarbeid med Norsk folkeminnelag, og første bind, som inneholder melodier til de naturmytiske balladene, legendeballadene og de historiske balladene, kom i november 2011. Bokverket skal omfatte fire bind.
Les om bind 1 her


Balladetekster
Vi arbeider for tiden med en vitenskapelig utgave av balladetekstene, Norske mellomalderballadar - Tekstar. I 2012 publiserte vi 70 «ukjente» balladetyper (dvs. balladetyper som ikke tidligere har vært trykt, eller bare vært trykt i vanskelig tilgjengelige publikasjoner). I 2013 arbeider vi med de historiske balladene og samt noen flere «ukjente». Tekstene utgis som ebøker på nettstedet bokselskap.no
Les pressemelding om prosjektet «Ukjende balladar» her.


Den gamle databasen
I oktober 1992 starta eit uformalisert samarbeid mellom Dokumentasjonsprosjektet ved UiO og visearkivet som lenge hadde forsøkt å få til ei publisering av norske mellomalderballadar. Til tross for mange svakheter, ble databasen lagt ut 1998. Vi fortsatte å arbeide for å få til en vitenskapelig balladedatabase, og i 2008 ble det åpnet en nettside som etter hvert skulle erstatte den gamle. Året etter sa imidlertid UiO opp samarbeidsavtalen. Begge databasene har vært mye i bruk, spesielt av utøvere. Visearkivet har derfor gått med på at 1998-basen fortsatt blir liggende. Notene og tekstene fra 2008-basen tas vekk og publiseres andre steder, bl.a. i bokverket Norske middelalderballader - Melodier og i ebokserien Norske mellomalderballadar - Tekstar.
Les mer om den gamle databasen her
Databasen finner du under Folkloristikk her


Innspilte ballader
I 2005 ga vi i samarbeid med Norsk Folkemusikksamling ut CD-en Hugen leikar så vide. Middelalderballader i Norge - opptak fra 1912 til 1992.
Les mer her
I 2009 ga vi i samarbeid med plateselskapet Grappa ut CD-antologien Norske Ballader – 30 ballader om drap og elskov, skjemt og lengsel blant riddere, jomfruer, kjemper og dyr.
Les mer her
De 30 balladene ligger nå tilgjengelig med tekst, noter og tilvisninger til lydfiler på nettsiden bokselskap.no


Olea Crøgers tekst- og melodioppskrifter
I 2004 var vi med på å gi ut Olea Crøger: Lilja bære blomster i enge: Folkeminneoppskrifter frå Telemark i 1840-50-åra. Red.: Brynjulf Alver, Reimund Kvideland og Astrid Nora Ressem (Norsk folkeminnelag/Aschehoug).
Les mer her


Balladesangere i Telemark på 1800-tallet
"Vil du meg lye" - Balladsångare i Telemark på 1800-talet er tittelen på ei bok som inneholder livsskildringer av rundt 450 balladesangere fra Telemark på 1800-tallet. Forfatter er Bengt Jonsson og redaktør og medforfatter er Olav Solberg (Novus forlag)
Les mer her


  Norsk visearkiv © 2007 - e-post: info@visearkivet.no - Telefon: + 47 810 013 00